WordPress installeren via FTP

WordPress installeren is op zich niet zo moeilijk maar er is wel wat voorbereiding voor nodig. Deze handleiding is bedoeld voor DirectAdmin gebruikers, het hosting controlepaneel waarvan wij bij copixa hoofdzakelijk gebruik maken.

Opgelet! Om het stappenplan hieronder te kunnen volgen, dien je over hosting te beschikken.

Wordpress handmatig installeren

• Stap 1 : Download WordPress van nl.wordpress.org

• Stap 2 : Log in bij je hosting controlepaneel

• Stap 3 : Maak een MySQL database aan

• Stap 4 : Maak (indien nodig) een FTP account aan

• Stap 5 : Upload de WordPress bestanden via FTP

• Stap 6 : Pas het wp-config.php bestand aan

• Stap 7 : Surf naar je website en vul de gevraagde gegevens in

Stap 1 : Download WordPress van nl.wordpress.org

Surf naar https://nl.wordpress.org/ en klik op de blauwe button met de tekst "Kies voor Wordpressβ€œ en daarna op de blauwe knop "Download Wordpress 5.8.3” (5.8.3 is de meest recente versie van Wordpress, dit kan uiteraard verschillend zijn bij wat jij naar de toekomst toe te zien krijgt).

De download zal een zip-bestandje zijn. Pak dit alvast uit.

Stap 2 : Log in bij je hosting controlepaneel

Als je hosting afneemt krijg je meestal een mailtje waar in staat hoe je kunt inloggen in je hosting controlepaneel. In dat mailtje kan je ook je gebruikersnaam en wachtwoord terugvinden.

Beschik je niet over toegang tot de hosting die je bij ons afneemt? Hier kan je de gegevens opvragen.

Stap 3 : Maak een MySQL database aan via het hosting beheerpaneel

Alle teksten, afbeeldingen, enz. worden bij WordPress opgeslagen in een database. Deze database moet je eerst aanmaken via jouw beheerpaneel. Hieronder lees je hoe dat werkt in DirectAdmin.

• Klik onder β€œyour account” op β€œMySQL management”

• Klik bovenaan op β€œCreate new Database”

• Bij β€œDatabase name” geef je de database een naam naar wens. Noteer deze naam ergens, je hebt hem zo meteen nodig.

• Bij β€œDatabase user” kies je een gebruikersnaam naar wens. Dit mag dezelfde naam zijn als de naam van de database.

• Bij β€œUsername password” typ je een wachtwoord. Gebruik een lastig te raden wachtwoord, je hoeft het toch niet te onthouden maar noteer alle gegevens wel even, je hebt ze zo meteen nodig.

• Klik tenslotte op β€œcreate” en je database is er klaar voor.

De items die we hierboven aanhalen, kunnen ook uiteraard ook in het Nederlands aangegeven staan indien de taal van jouw pakket op Nederlands werd ingesteld.

Stap 4 : Maak (indien nodig) een FTP account aan

Heb je nog geen FTP account of weet je het niet zeker? Volg dan onderstaande stappen.

• Klik binnen jouw beheerpaneel (DirectAdmin in dit voorbeeld) op β€œFTP Management”.

• Klik bovenaan op β€œCreate FTP account”.

• Vul bij β€œFTP username” de gewenste gebruikersnaam in.

• Vul bij β€œEnter password” een wachtwoord in of klik op β€œrandom” om een veilig wachtwoord te genereren.

De rest kun je gewoon zo laten staan. Klik nu op β€œcreate” om de FTP account aan te maken.

Stap 5 : Upload de WordPress bestanden via FTP

Om WordPress te installeren op de server van het hostingbedrijf heb je een FTP programma nodig. Wij gebruiken persoonlijk FileZilla als FTP programma (kies β€œdownload FileZilla client”).

Klik na het openen van Filezilla op 'File' > 'Site Manager' en vul volgende gegevens in:

• Bij β€œbestandsprotocol” selecteer je β€œFTP”.

• Bij β€œencryptie” selecteer je β€œgeen encryptie”.

• Bij β€œadres doelcomputer” vul je β€œftp.jouwdomeinnaam.be” in (waarbij jouwdomeinnaam.be uiteraard vervangen wordt door jouw eigen domeinnaam).

• Bij β€œgebruikersnaam” vul je de FTP gebruikersnaam in die je bij stap 4 hebt ingevuld.

• Bij β€œwachtwoord” vul je het FTP wachtwoord in dat je bij stap 4 hebt ingevuld.

• Klik op opslaan als je deze gegevens niet iedere keer wilt invullen.

• Klik nu onderaan op β€œinloggen”.

Je ziet nu een soort dubbele verkenner, met links de bestanden op je eigen computer en rechts de bestanden op jouw hostingruimte. Navigeer in de linkerzijde van het scherm naar de WordPress bestanden die je in stap 1 gedownload hebt en vervolgens op de map β€œWordPress”. Als het goed is zie je nu de mappen en bestanden in onderstaande afbeelding.

Selecteer nu alle bestanden aan de linkerzijde en sleep deze naar rechts. Nu worden alle bestanden gekopieerd naar de server.

Opgelet! Zorg ervoor dat je op de server de bestanden steeds naar de map public_html doorstuurt.

Stap 6 : wp-config.php aanpassen

Zijn alle bestanden overgeplaatst? In de volgende stap gaan we WordPress laten connecteren met de database. Deze gegevens gaan we invoeren in het bestand β€œwp-config-sample.php”. Je kunt dit bestand openen in een simpele tekstverwerker zoals Notepad door met de rechter muisknop op β€œbewerken” te klikken.

Pak nu de gegevens uit β€œstap 3 : Maak een MySQL database aan” erbij en vul deze in dit bestand als volgt in:

• Bij (1) vul je de naam van de database in (tussen de aanhalingstekens, dus β€˜naam_database’).

• Bij (2) vul je de gebruikersnaam uit stap 3 in op dezelfde manier.

• Bij (3) vul je het wachtwoord uit stap 3 in.

Nu sla je dit bestand op als β€œwp-config.php” en vervolgens upload je het via je FTP programma naar de server. Het bestand moet in de hoofdmap staan, waar ook wp-config-sample.php staat.

Stap 7 : Navigeer naar je website en vul de gevraagde gegevens in

Open nu je browser en typ de domeinnaam van je website in de adresbalk. Als je alles goed gedaan hebt, krijg je onderstaand scherm te zien:

Hier worden de volgende gegevens gevraagd:

• Websitetitel : Geef hier de titel van je website op (bijvoorbeeld de naam van je bedrijf).

• Gebruikersnaam : Typ hier de gebruikersnaam die je wilt gebruiken om in te loggen. Uit veiligheidsoverwegingen is het aan te raden een andere naam dan het standaard β€œadmin” te kiezen.

• Wachtwoord : Typ hier een sterk wachtwoord waarmee je wilt inloggen.

• Jouw e-mail adres : Vul hier je e-mail adres in.

• Zoekmachine zichtbaarheid : Vink deze optie NIET aan.

Klaar! Je hebt zonet Wordpress geΓ―nstalleerd!